Om Rungeholms Gård


Försäljning av ponny
Vi kan erbjuda ett stort utbud av ponnyhästar till salu med störst inriktning på shetlandsponny, men även andra ponnyraser som gotlandsruss, newforest, korsning, etc.

Vi har försäljning av föl, unghästar, avelsston, rid- och körponny, samt sällskapshästar. Dessa ponny finns också i en stor variation vad gäller färger och prisklasser.

Uppfödning av shetlandsponny
Rungeboholm är idag Sveriges största uppfödare av shetlandsponnyer. På gården har det under år 2002 funnits tre tjänstgörande hingstar av hög klass. Tillsammans har dessa betäckt 88 ston. Utöver dessa hingstar har det under året funnits två utlånade till Eskilstuna och Kristinehamn.

Rungeboholm har stark tradition i framgångsrikt avelsarbete. Det har resulterat i ca 60 diplomston och ca 40 godkända hingstar sedan början av 70-talet.

Stammodern på gården är Kirkbride Flake ("Lotta"). Lottastammen är fortfarande ett välkänt begrepp både inom och utanför landets gränser. Lottablodet lever kvar än idag och förhoppningsvis i lång tid framöver!

Trav
På senare tid har det exteriöra avelsarbetet fått konkurrens av det ökade intresset för trav. Vi har idag ponnytravare ute på banor runtom i landet och med hjälp av duktiga kuskar har detta lyckats resultera i fina framgångar.

De travbanor där vi idag har egna ponnytravare är Axevalla i Skara, Åby i Göteborg, Jägersro i Malmö och Sundby-holm i Eskilstuna.

Ridning
Vi har ett mindre antal ridbara ponny till förfogande även för uthyrning. Vi förlitar oss alltid till säkra ridponny från shetland för den allra minsta, till d-ponnystorlek för den som vill.

Sällskapshäst
Ibland kan det som kund enbart vara en sällskapshäst som efterfrågas. Då är det viktigt att veta att även ett sådant alternativ kan erbjudas av oss, både till uthyrning och försäljning.

Internationell handelspartners
Vi har i 25 år haft försäljning av hästar i alla dess storlekar till Kirsi Lehtonen på Kotimäki Ponnystuteri i Åbo, Finland.

Utöver Finland finns även goda kontakter knutna i Norge, samt en ny handelspartner med en travbana i Milano, Italien.

Visioner


Vi har som vision att fortsätta vara ledande inom svensk shetlandsponnyavel. För att detta ska kunna uppnås, krävs en fortsatt hög standard på våra hingstar och ston!

En annan vision är att att bibehålla nuvarande kundkontakter och utveckla nya nationellt, men även internationellt. Vi sätter alltid ärlighet och förtroende i första hand med våra kunder! Att alltid erbjuda kunden den service och kvalitet den förtjänar gör att ett långsiktigt samarbete fungera!

Att kunna erbjuda travponny till de duktiga och intresserade ungdomar som finns på travbanor! Vi vill utöka den redan befintliga travmarknaden inom landet och runtom i Europa. Detta genom ett stort utbud ponnytravare med tävlingsinriktning och vinnarinstinkt!